3.1 Plaatsing in de 1e klas

Om de kans zo groot mogelijk te maken dat elke groep 8 leerling op de VO school terecht komt die de grootste voorkeur heeft (en als dit niet lukt dan wel op de school van de 2e keuze), hebben alle VO scholen in Almere de handen in elkaar geslagen om tot een eerlijke toelatingsprocedure te komen. Deze procedure heet Kies Je School In Almere.

Zonder teveel in details te treden – de ouders van de groep 8 leerlingen worden lopende het schooljaar uitvoerig geïnformeerd door de PO school – noemen we nu al wel enkele belangrijke data:

Op dinsdag 24 en donderdag 26 september 2024 worden er online bijeenkomsten georganiseerd voor de ouders waarbij algemene informatie verstrekt wordt over het VO in Almere. Na die algemene informatiebijeenkomsten kunnen ouders nog eens (digitaal) specifieke informatie krijgen van 3 zelfgekozen VO scholen.

In de maanden november en december organiseren alle VO scholen een specifieke informatieavond op de school zelf. Wanneer die bijeenkomsten zijn, wordt uitgebreid gecommuniceerd via o.a. de basisschool van uw kind en door de VO scholen zelf. Stad College houdt deze bijeenkomst op dinsdag 19 november a.s. van 18.45 tot 21.00 uur en is bedoeld voor alleen de ouders.

In de maanden januari tot begin maart houden de VO scholen hun open dag. Dit zijn bijeenkomsten voor ouder en kind. Op Stad College wordt de Open dag gehouden op woensdag 22 januari van 16.00 tot 20.00 uur.

Rond de voorjaarsvakantie kan digitaal door ouders aangegeven worden wat de drie voorkeursscholen (passend bij het advies van de PO school) zijn.

3.2 Overgangsregels

Aan het einde van het schooljaar wordt beslist of een leerling over kan gaan naar het volgende leerjaar en of dat kan op hetzelfde niveau. In de meeste gevallen zal de overgang geen probleem zijn en zal de beslissing ook geen verrassing zijn voor ouders en leerling. Van deze ogenschijnlijke vanzelfsprekendheid kan in twee gevallen afgeweken worden:

De leerling heeft bovengemiddeld goed gepresteerd, waardoor de vraag zich opdringt of opstromen naar een hoger niveau een optie is. Voor dit opstromen hanteert de school twee criteria: de leerling moet voor de beoogde examenvakken minimaal een gemiddelde gehaald hebben van een 7,5 en de rapportvergadering (bestaande uit de lesgevers en de orthopedagoog) moeten het verzoek ondersteunen. In dat laatste geval speelt het welzijn van de leerling een grote rol. Als het besluit negatief uitvalt, dan kunnen ouders tegen dit besluit in beroep gaan. In dat geval kijkt de schoolleiding naar de zaak en gaat in ieder geval met alle betrokkenen in gesprek. Het besluit van de schoolleiding is in dat geval bindend.

Als de leerling een wat minder succesvol schooljaar achter de rug heeft en op de lijst met beoogde examenvakken staan 2 of meer onvoldoende punten (2 x een vijf of 1 x een vier) dan is zittenblijven of afstromen naar een lager niveau een serieuze optie. Een ander vak met een 7 of hoger kan een onvoldoende punt doen wegstrepen, ook kan het advies van de rapportvergadering tot een ander besluit leiden. Tegen dit besluit kunnen ouders ook in beroep gaan. Dezelfde beroepsprocedure als bij het opstromen is daarna van kracht.

Ga naar onderwerp